Tarım ve Orman Bakanlığından 33 soruda planlı üretim rehberi

Posted by

Tarımsal Üretim Modelinde Yenilik: İşte Planlı Üretim Modeli Hakkında Detaylar

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, tarımsal üretimi etkileyen koşulların hızla değişmesi ve gıdaya olan talebin artması sebebiyle planlı üretim modeli uygulamaya konuldu.

Bakanlık, yeni üretim ve destekleme modeli kapsamında hazırladığı rehberle, bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bu kapsamda hazırlanan “Sorularla Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli Rehberi” Bakanlık tarafından “www.tarimorman.gov.tr” internet sitesinde yayımlandı.

Rehberde, tarımsal planlamanın amaçları, desteklemelerdeki değişiklikler, destekleme ödemelerinden nasıl yararlanılacağı, tarımsal arazilerin kiralanması, kadın ve genç çiftçilere sağlanan destekler gibi yeni modelin esaslarına ilişkin bilgiler bulunuyor.

“TARIM POLİTİKALARIMIZI GELECEĞE AKTARACAK BİR VİZYONLA OLUŞTURDUK”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da konuya ilişkin değerlendirmesinde, tarıma yapılan yatırımın toplumun her kesimine, vatan toprağının her noktasına ve her sektöre yapılan yatırım anlamına geldiğini belirtti.

Tarımla ilgili atılan adımların, her alanda iz bırakması sebebiyle uzun vadeli, titiz, hassas bir plan ve programa ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Yumaklı, “Günübirlik hazırlanan çalışmalar geçmişin birikimini yok etmekle kalmaz, gelecekte büyük sorunların yaşanmasına da neden olabilir. Bugüne kadar her konuşmada ‘Aslında tarımsal potansiyelimiz çok ama tarımda planlamayı bir türlü hayata geçiremedik.’ serzenişleri vardı. Biz bu konuda büyük aşama kaydettik, planlı tarımla ilgili bütün yasal düzenlemeleri bitirdik.” ifadelerini kullandı.

Yumaklı, tarımsal üretim planlamasının, suyu merkeze alarak hangi alanda hangi ürünün ne kadar ve nasıl üretilmesi gerektiğini ortaya koyduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

“Tarım politikalarımızı hem bugüne hükmedecek hem de geleceğe aktaracak bir vizyonla oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi ‘Güçlü Türkiye’nin yolu güçlü tarımdan geçer.’ Türkiye Yüzyılı’nı hayata geçirmek için tarımı, verimliliğin, kalitenin, sağlığın, sürdürülebilirliğin ve rekabet edebilirliğin zirvesine çıkarmak amacıyla var gücümüzle çaba sarf etmeye devam edeceğiz.”

KAYNAK: AA

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir